"כל ימי עוברי בארץ , איני זוכר אף ורגע, רק לילה אחד ביבנאל נקלט בזיכרוני, לא לילה כי אם שעה של עליית השחר… לא ידעתי את נפשי , חפצתי כי רגע זה יארך ויארך… שעה חשאית ויחידה זו הבאתי עימי מארץ ישראל." (דברים שכתב ביאליק ב- 1909 ליעקב פיכמן לאחר ביקורו בא"י).

בעיקול חד המתפתל במורדות הרי נפתלי שוכנת המושבה יבנאל- שהשנה חגגה 118 שנים להיווסדה, בתוך ריבועים צבעוניים של שדות, בנוף מרהיב המחליף את גווניו לפי עונות השנה, משתרעת לה בקעת יבנאל. יבנאל הייתה המושבה הראשונה שהוקמה בגל האחרון של העלייה הראשונה ב-1901, הגל של מושבות הגליל התחתון ביוזמת יק"א ( חברה להתיישבות יהודית בא"י מייסודו של הברון הירש) גל שפתח עידן חדש בתולדות ההתיישבות בא"י. תושביה הראשונים ב-1901 היו 36 משפחות שהגיעו ממטולה ומהחורן שברמת הגולן, אליהם הצטרפו במשך הזמן משפחות מרוסיה ובולגריה. ב-1904 נוסדה המושבה בית-גן וב-1914 הגיעו ליבנאל גם 15 משפחות מעולי תימן. התושבים התפרנסו בדוחק מחקלאות בעל וקצת רפתות, ב-1923 נתגלתה בקידוח כמות גדולה של מים ועקב כך גדל והתרחב העיסוק בחקלאות בענפים נוספים. יבנאל סבלה מהתנכלויות של בדואים שגרו בקרבתה והתושבים התמודדו עם משברים חברתיים, אך קומץ התושבים החזיק מעמד בכל הקשיים. ב-1937 הוקם המושב משמר- השלושה על שמם של שלושה מתושבי יבנאל שנרצחו ע"י ערבים. אחרי קום המדינה בשנות ה-50 קלטה יבנאל את אוכלוסיית המעברה של צמח וחלקם הקימו ישוב נוסף בבקעה -מושב סמדר. במשך השנים התאחדו כל יישובי בקעת יבנאל לרשות מקומית אחת.

יבנאל הייתה מהיישובים הראשונים שהנהיגו עבודה עברית. החקלאות וההגנה ,המחרשה והרובה, נעשו לסמלה של יבנאל. תולדותיה שזורים בתולדות הקמת המדינה, בניה לקחו ולוקחים חלק בכל מלחמות ישראל, רבים מטובי בניה נפלו על הגנת המדינה.

ביבנאל נוסדה "החקלאית" אגודה לשמירה וטיפול בבהמות ביישובים החקלאיים. ב-1923 נוסדה ביבנאל "התאחדות האיכרים", גם חטיבת גולני הוקמה על בסיס הגליל התחתון כולל יבנאלים שהיו שותפים להקמתה. בתולדות יבנאל שזור חלום ההתיישבות הציונית בא"י, ארוגים סיפוריהם של אנשים דור אחרי דור שבנו בה את ביתם וגידלו את ילדיהם עם הקשיים, ההישגים והאמונה בצדקת דרכם.
האוכלוסייה ביבנאל כיום מונה כ-4592 נפש, 900 בתי אב, חלקם הקטן חקלאים והשאר עוסקים במקצועות שונים. האוכלוסייה מורכבת מזרמים שונים כשהרוב הוא חילוני.

מערכת החינוך ביבנאל עד גיל 12 עונה על הצרכים של כל סוגי האוכלוסייה, חטיבה ותיכון בביה"ס האזורי כדורי. אנשי יבנאל כיום מקווים ושואפים לשמור על צביונה הכפרי הנעים עם איכות חיים גבוהה ולהמשיך ולהתפתח עם הקדמה והטכנולוגיה.